Ziua Mondială a Diabetului | FRDNBM | Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
ziua mondiala a diabetului

Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Sănătăţii găseşte azi sistemele sanitare şi personalul medical din întreaga lume în faţa celei mai mari provocări din ultimii 100 de ani- lupta cu limitarea răspândirii şi consecinţelor pandemiei de COVID-19. Fiecare caz de infecţie şi fiecare deces evitat ne aduc cu un pas mai aproape de momentul în care vom declara învins acest flagel al începutului de mileniu III.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2020 ca Anul Internaţional al asistenţilor medicali şi al moaşelor şi lansează un apel către autorităţi de a se asigura că forţa reprezentată de aceste două categorii de personal sanitar este suficient de puternică pentru a ne asigura că “oricine şi oriunde primeşte îngrijirea medicală de care are nevoie”.

În domeniul diabetului zaharat rolul asistentului medical ca principal furnizor de educaţie terapeutică pentru persoanele afectate de această patologie cronică este unul bine definit. Asistenţii medicali sunt parte a echipei complexe de îngrijire care ajută persoanele cu diabet şi familiile lor să înţeleagă şi să îşi gestioneze cât mai corect boala cu scopul de a evita complicaţiile cronice, de a creşte calitatea vieţii şi de a evita decesele premature.

Diabetul zaharat este cunoscut ca un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2 dar acest risc poate fi semnificativ redus prin menţinerea unor valori ale glicemii cât mai apropiat de limitele recomandate. Echipa de îngrijire a diabetului din care fac parte medicii diabetologi şi asistenţii medicali la care se adaugă medicii de familie, alţi medici specialişti, psihologii are un rol important în oferirea de sfaturi legate de gestionarea glicemiei şi celorlalte comorbidităţi, în asigurarea continuităţii tratamentelor şi mijloacelor de monitorizate, precum şi în oferirea suportului continuu pentru pacienţii cu diabet şi familiile lor.

Ne unim azi, mai mult ca niciodată, sub sloganul Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice

„ Împreună suntem mai buni, mai puternici, decât fiecare dintre noi”

Multă sănătate şi putere de muncă tuturor cadrelor medicale în lupta pentru sănătatea celor care au nevoie de noi!

Conducerea Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice

Cluj-Napoca, 7 aprilie 2020

Scroll to Top