Autor: Petrescu Denisa
Medic rezident diabet, nutriție, boli metabolice – Cluj-Napoca
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE
Pentru 100 g produs: 194 kcal, 5,6 g proteine, 8 g lipide, 25 g glucide, 4 g fibre
Pentru 1 porție (250 g): 482 kcal, 14 g proteine, 19,5 g lipide, 62,5 g glucide, 10 g fibre
LISTA INGREDIENTE (pentru 2 porții)
Produs | Cantitate | Kcalorii | P(g) | L(g) | G(g) | Fibre(g) |
Quinoa | 125 g | 464 | 18 | 8 | 80 | 9 |
Ulei de măsline | 1 lingură
(15 ml) |
135 | – | 15 | – | – |
Ceapă | 50 g | 20 | – | – | 5 | 1 |
Țelină | 100 g | 20 | 1 | – | 4 | 2 |
Dovlecel | 100 g | 20 | 1 | – | 4 | 1 |
Cartof | 100 g | 88 | 2 | – | 20 | 2 |
Rosii | 200 g | 40 | 2 | – | 8 | 2 |
Nuci | 25 g | 176 | 4 | 16 | 4 | 2 |
Total (aprox 500 g produs) | 963 | 28 | 39 | 125 | 19 |
Condimente (opțional, după gust): ardei iute, chimen, coriandru, oregano uscat, piper negru, sare
METODA DE GĂTIRE
Timp estimativ de gătire: 35-40 minute
Puneți quinoa într-o tavă, cu 300 ml de apă și fierbeți timp de 10-15 minute până când toată apa este absorbită; apoi se pune deoparte.
Se pune ceapa cu 1 lingură de ulei și 1 lingură de apă într-o tigaie timp de 5 minute, până când începe să se înmoaie.
Se adaugă țelina, dovlecelul și cartofii și se lasă pe foc 5-6 minute, apoi adăugați ardeiul iute, chimenul și coriandrul.
Adăugați roșiile tocate și oregano, asezonați bine cu piper negru și mai fierbeți timp de 10-15 minute, până când legumele sunt fierte.
La sfârșit se adaugă nucile și quinoa.
AVANTAJE NUTRIȚIONALE
Quinoa este o pseudo-cereală, fiind cultivată pentru semințele ei comestibile. Gătirea se face prin fierbere. Este o sursă naturală fără gluten și un produs bogat în proteine. Se utilizează în loc de orez sau cușcuș pentru a face pilaf și salate.
Puteți adăuga tot felul de legume, cum ar fi ardei, ciuperci, mazăre sau porumb.
SUGESTII ADAPTATE PENTRU ANUMITE PATOLOGII
Pacienții hipertensivi ar putea reduce cantitatea de sare.