Rețetă: Salată de Quinoa cu legume

By in
4
Rețetă: Salată de Quinoa cu legume

Autor: Petrescu Denisa

Medic rezident diabet, nutriție, boli metabolice – Cluj-Napoca

 

 

 

 

INFORMAȚII NUTRIȚIONALE

Pentru 100 g produs: 194 kcal, 5,6 g proteine, 8 g lipide, 25 g glucide, 4 g fibre

Pentru 1 porție (250 g): 482 kcal, 14 g proteine, 19,5 g lipide, 62,5 g glucide, 10 g fibre

 

LISTA INGREDIENTE (pentru 2 porții)

Produs Cantitate Kcalorii P(g) L(g) G(g) Fibre(g)
Quinoa 125 g 464 18 8 80 9
Ulei de măsline 1 lingură

(15 ml)

135 15
Ceapă 50 g 20 5 1
Țelină 100 g 20 1 4 2
Dovlecel 100 g 20 1 4 1
Cartof 100 g 88 2 20 2
Rosii 200 g 40 2 8 2
Nuci 25 g 176 4 16 4 2
Total (aprox 500 g produs) 963 28 39 125 19

Condimente (opțional, după gust): ardei iute, chimen, coriandru, oregano uscat, piper negru, sare

METODA DE GĂTIRE

Timp estimativ de gătire: 35-40 minute

Puneți quinoa într-o tavă, cu 300 ml de apă și fierbeți timp de 10-15 minute până când toată apa este absorbită; apoi se pune deoparte.

Se pune ceapa cu 1 lingură de ulei și 1 lingură de apă într-o tigaie timp de 5 minute, până când începe să se înmoaie.

Se adaugă țelina, dovlecelul și cartofii și se lasă pe foc 5-6 minute, apoi adăugați ardeiul iute, chimenul și coriandrul.

Adăugați roșiile tocate și oregano, asezonați bine cu piper negru și mai fierbeți timp de 10-15 minute, până când legumele sunt fierte.

La sfârșit se adaugă nucile și quinoa.

 AVANTAJE NUTRIȚIONALE

Quinoa este o pseudo-cereală, fiind cultivată pentru semințele ei comestibile. Gătirea se face prin fierbere. Este o sursă naturală fără gluten și un produs bogat în proteine. Se utilizează în loc de orez sau cușcuș pentru a face pilaf și salate.

Puteți adăuga tot felul de legume, cum ar fi ardei, ciuperci, mazăre sau porumb.

SUGESTII ADAPTATE PENTRU ANUMITE PATOLOGII

Pacienții hipertensivi ar putea reduce cantitatea de sare.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *