Pop Oana - Vitamina D

By in
292
Pop Oana - Vitamina D

HORMONUL-VITAMINA D: ROL IMPORTANT ÎN SĂNĂTATEA OASELOR ȘI SĂNĂTATEA METABOLICĂ

Foto: Claudiu Szabo

Autor: Oana Pop

Medic specialist diabet, nutrție, boli metabolice

Clinica Medlife, Oradea

În ultimii ani, vedeta incontestabilă în rândul vitaminelor este fără îndoială vitamina D, vitamina ale carei roluri identificate sunt mult mai multe în organismul uman față de câte se cunoșteau în urmă cu 10 ani. Deși este cunoscută ca și vitamină, deoarece ajută la formarea oaselor sănătoase prin fixarea calciului și fosforului, aceasta este de fapt o vitamină – hormon, deoarece corpul uman este capabil să o secrete sub acțiunea razelor UV. Cele mai recente studii realizate asupra efectului vitaminei D în organism au demonstrat în principal o acțiune antiinflamatoare a acesteia, dar și un rol metabolic, prin scăderea insulinorezistenței și evident cu acțiune directă în controlul glicemic din cadrul diabetului. ( 1, 2, 5,6,8)

Studiile realizate pe subiecti umani, au demonstrat ca administrarea de vitamina D ca supliment a fost de ajutor in controlul glicemiei si in tulburari metabolice – in special la cei care au prezentat un nivel scazut de 25-hidroxi vitamina D. (1, 2, 3, 5, 6)

In diabetul zaharat tip 2, la pacientii cu deficit de vitamina D, suplimentarea cu 1000 UI zilnic de vitamina D, a imbunatatit functia endoteliala celulara, astfel incat s-a observat un control glicemic mult mai bun. (5)  Chiar si la persoanele care nu sufera de diabet, un nivel scazut de vitamina D in sange a fost corelat cu un răspuns mai slab al hormonului insulina, astfel incat s-a demonstrat ca exista o usoara crestere a glicemiei. De asemenea tot la persoane sanatoase deficitul de vitamina D este corelat cu un IMC mai crescut și cu o dispoziție abdominală a tesutului adipos. (3,4,5) Deficitul de vitamina D ingreuneaza scaderea ponderala in cazul pacientilor care sufera de suprapondere si obezitate. In cazul persoanelor care sufera de diabet, controlul glicemic poate fi mai slab in anumite situatii, chiar daca pacientul respecta atat dieta cat si tratamentul, in situatia in care prezinta un deficit de vitamina D, deoarece se stie ca vitamina D regleaza metabolismul, actioneaza asupra metabolismului glucidic prin actiune directa asupra tiroidei. (1)

Studiile realizate in ultimii ani pe subiecti umani au demonstrat rolul important pe care il detine vitamina D in modularea imunitatii si efectul antiinflamator. Aceste studii au demonstrat ca vitamina D actioneaza prin supresia inflamatiei generata de tesutul adipos. Sub influenta vitaminei D, celulele sistemului imunitar cresc producerea de citokine antiinflamatoare, ducand astfel la diminuarea citokinelor proinflamatorii. Vitamina D are efect si asupra limfocitelor implicate in reglarea raspunsului imun. Este demonstrat in urma studiilor ca vitamina D , actioneaza asupra receptorilor celulelor imunitare, astfel incat are efect in reglarea functiei a peste 1000 de gene ale sistemului imunitar. Acest efect este favorabil si asupra celulelor canceroase. (1, 5) Se stie ca procesul inflamator reprezinta principalul factor in declansarea multor afectiuni, astfel incat demonstrarea efectului antiinflamator a vitaminei D deschide noi orizonturi in preventia unor afectiuni precum osteoporoza, diabet zaharat (1, 5)

Totusi, vitamina D se administreaza strict in urma deficitului confirmat prin analize de sange, cu adaptarea dozei in functie de deficit. Administrarea de vitamina D  se va personaliza in functie de fiecare pacient, in functie de varsta, greutate corporala, expunerea la soare, in functie de anotimp, obiceiuri alimentare si stil de viata. Se va tine cont in special de varsta, deoarece fiecare categorie are o anumita doza recomandata, dupa cum urmeaza. Pentru nou nascuti si sugari, doza recomandata este intre 400-600 UI ; la copiii cu varste cuprinse intre 1 an si 10 ani se recomanda in principal expunerea la soare, cel putin 15 minute intre orele 10-15, incepand cu luna mai pana in septembrie, avand drept suprafata expusa membrele superioare si inferioare. Daca totusi se sesizeaza un deficit de vitamina D se va administra o doza cuprinsa intre 600-1000 UI , in functie de deficit si greutatea corporala. Atat la adolescenti cat si la adulti, daca in urma expunerii la soare in acelasi interval orar de 10-15, incepand cu luna mai pana in septembrie nu se acopera deficitul se vor recomanda doze cuprinse intre 800-2000 UI / zlinic. La seniorii peste 75 ani datorita malabsorbtiei care poate exista, dar in acelasi timp si datorita alterarii metabolismului vitaminei D, suplimentarea cu vitamina D poate fi intre 2000-4000 UI, in functie de greutatea corporala si evident de deficit. O atentie deosebita este adresata pacientilor care prezinta obezitate, atat din randul copiiilor cat si adultilor. La aceasta categorie de risc, suplimentarea deficitului de vitamina D se va realiza sub controlul valorilor din sange a 25-hidroxi vitamina D, astfel incat sa se mentina o valoare in sange a acesteia intre 30-50 ng/ml. In cazul in care verificarea nu este posibila din diverse motive , administrarea de vitamina D se va realiza conform ghidurilor medicale adaptate populatiei in general, cu respectarea dozei maxime intr-o anumita categorie de varsta.(7)

In concluzie vitamina D este un hormon cu numeroase efecte pozitive asupra starii de sanatate in general. (8)

 

Referinte:

  1. Garbossa SG, Folli F – Vitamin D, sub-inflammation and insulin resistance. A window on a potential role for the interaction between bone and glucose metabolism. Rev Endocr Metab Disord. 2017; 18 (2): 243-58
  2. Avenell A, Cook JA, MacLennan GS, et al. Vitamina D supplementation and type 2 diabetes: a substudy of a randomised placebo-controlled trial in older people ( RECORD trial, ISRCTN 51647438). Age Ageing. 2009; 38 (5):606-9
  3. De Boer ICH, Tinker LF, Connely S, et al. Calcium plus Vitamin D supplementation and the risk of incident diabetes in the Womens Health Initiative. Diabetes Care, 2008; 31 (4): 701-7
  4. Von Hurst PR, Stonehouse W, Coad J. Vitamin D supplementation reduces insulin resistance in South Asian women living in New Zealand who are insulin resistant and vitamin D deficient – a randomised, placebo- controlled trial. Br J Nutr. 2010; 103 (4): 549 -55
  5. Mitri J, Dawson -Hughes B, Hu FB, et al. Effects of vitamin D and calcium supplementation on pancreatic beta cell function, insulin sensitivity, and glycemia in adults at high risk of diabetes: the Calcium and Vitamin D for Diabetes Mellitus ( CaDDM) randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011; 94 (2): 486-94
  6. Nazarian S, St Peter JV, Boston RC, et al. Vitamin D3 supplementation improves insulin sensitivity in subjects with impaired fasting glucose, Transl Res. 2011; 158 (5): 276-81
  7. Agnieszka Rusinsky, Pawel Pludowski, Mieczyslav Walszki , Vitamin D supplementation Guidelines for General Population and Groups at risk of vitamin D deficiency in Poland – Reccommendations oft he Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel with participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Society – 2018 Update
  8. LifeExtensions Magazine, volume twenty four/number six- june 2018: Vitamin D: Surprising Link Between Bone Health and Metabolism

Dr. Oana Pop

Medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Hyperclinica Medlife, Piata Cetatii 1, Oradea, Bihor

Fb: @Dr. Oana Pop

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *