O nouă moleculă în managementul diabetului zaharat de tip 2 și al bolii ficatului gras non-alcoolic

By in
175
O nouă moleculă în managementul diabetului zaharat de tip 2 și al bolii ficatului gras non-alcoolic

Autor: Milaciu Cristina

Medic specialist Medicină Internă

 

O nouă moleculă (EPB-53) ar putea contribui la managementul diabetului de tip 2 și a bolii ficatului gras non-alcoolic, potrivit unui nou studiu efectuat de echipa lui Manuel Vázquez-Carrera, de la Facultatea de Farmacie și Științe ale Alimentelor și Institutul de Biomedicină de la Universitatea din Barcelona (IBUB).

Hormonul FGF21 (factorul de creștere a fibroblaștilor 21) este un peptid cu rol determinant în metabolismul energetic, care influenţează pozitiv  metabolismul glucidic şi intervine şi în mecanismele obezogene. Acest hormon, care în principal este sintetizat în ficat, este considerat ca o potențială țintă terapeutică în managementul diabetului zaharat tip 2 şi cel din boala ficatului gras non-alcoolic, apar în strânsă legătură fiziopatologică cu excesul ponderal şi insulino-rezistenţă. Cu toate acestea, derivații analogi ai FGF21 care au dovedit eficiență în modele animale necesită injectare subcutanată și pot genera efecte adverse (pierderea masei osoase, creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale).

Conform unui nou studiu preclinic, nivelurile de FGF21 în ficat și plasmă pot crește prin administrarea orală a moleculei EPB-53. EPB-53 este o moleculă care activează HRI –  kinază care poate stimula un factor de transcriere implicat în creșterea nivelurilor FGF21, urmată de ameliorarea disglicemiei şi a steatozei hepatice la șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Incidența diabetului zaharat de tip 2 a crescut în rândul populației în ultimii ani și medicamentele disponibile nu pot controla progresia bolii la toți pacienții. De asemenea, boala de ficat gras non-alcoolic afectează una din patru persoane, iar cele mai grave cazuri (steatohepatita non-alcoolică) nu au nici un medicament aprobat. Concluziile studiului demonstrează că utilizarea compușilor inductori de FGF21 ar putea deveni noi strategii terapeutice pentru managemntul diabetului zaharat de tip 2 și a bolii ficatului gras non-alcoolic, în mod similar cu ceea ce fac derivații analogi subcutanat.

 

Referința din jurnal:

Mohammad Zarei, Eugènia Pujol, Tania QuesadaLópez, Francesc Villarroya, Emma Barroso, Santiago Vázquez, Javier PizarroDelgado, Xavier Palomer, Manuel VázquezCarrera. Oral administration of a new HRI activator as a new strategy to improve HighFatDietinduced glucose intolerance, hepatic steatosis and hypertriglyceridemia through FGF21. British Journal of Pharmacology, 2019; DOI: 10.1111/bph.14678

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *