Neoplaziile cu risc de apariție a diabetului zaharat

By in
112
Neoplaziile cu risc de apariție a diabetului zaharat

Autor:  Milaciu Cristina

Medic specialist Medicină Internă

Într-un studiu retrospectiv de cohortă coreean publicat recent în JAMA Oncology, efectuat pe mai mult de o jumătate de milion de bărbați și femei urmăriți timp de 10 ani, s-a observat că există nouă tipuri de cancer care au fost asociate cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare ulterioară a diabetului zaharat. Riscul de apariție a diabetului zaharat a fost cel mai mare în cei doi ani după diagnosticarea cancerului, dar a rămas ridicat pe parcursul întregii perioade de urmărire, din 2003 până în 2013.

Autorii au pornit de la premisa că diabetul zaharat este un factor de risc dovedit pentru dezvoltarea mai multor tipuri de cancer și este un factor de prognostic negativ pentru mortalitatea legată de cancer, însă un număr limitat de dovezi arată faptul că neoplaziile pot crește riscul de a dezvolta noi cazuri de diabet, înafară de cancerul pancreatic, colorectal și de sân. De exemplu, riscul de apariție a diabetului crește de cinci ori după cancerul pancreatic tratat chirurgical în comparație cu populația generală.

Cercetătorii au observat că studiile anterioare care leagă cancerul de diabetul zaharat au fost limitate la grupuri mici de pacienți, sau au avut restricții la anumite tipuri de cancer și de multe ori le lipseau informații despre factorii de risc ai diabetului, cum ar fi obezitatea, sedentarismul și statusul de fumător înainte de dezvoltarea cancerului. Pentru acest studiu, autorii au folosit informații din bazele de date ale sistemului de sănătate național-unic din Coreea de Sud, pentru a crea un eșantion reprezentativ la nivel național de 2,2% din populație. Au fost urmărite registrele medicale ale unui număr de 524.089 de bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 20 și 70 de ani, fără diabet și fără istoric de cancer la momentul inițial. Într-un interval mediu de aproximativ 7 ani, 15.130 de participanți au fost diagnosticați cu cancer. Cei care au dezvoltat cancer au fost mai bătrâni decât cei care nu au dezvoltat cancer și sunt mai susceptibili să fie femei, beau alcool zilnic și au un indice de masă corporală mai mare și mai multe comorbidități.

În timpul celor 10 ani de urmărire, au apărut 26.610 de cazuri de diabet zaharat, din care, 834 au apărut după dezvoltarea cancerului. Rata riscului (Hazard Ratio = HR) pentru diabetul zaharat asociat cu dezvoltarea cancerului a fost de 1,35 (P <0,001), după ajustarea pentru factorii de risc pre-cancer pentru diabetul zaharat (de ex. vârsta, sexul, factorii metabolici și comorbiditățile). Riscul de apariție a diabetului a fost crescut de cinci ori la pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic (HR=5,15). Un risc semnificativ crescut de apariție a diabetului zaharat a fost observat la cei diagnosticați cu tumori renale (HR=2,06), de ficat (HR=1,95), a veziculei biliare (HR=1,79), de plămân (HR=1,74), de sân (HR=1,60), de stomac (HR=1,35) și tiroidă (HR=1,33). Dezvoltarea cancerului testicular și a celui cerebral a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, numărul de cazuri a fost prea mic pentru a obține semnificație statistică.

Cercetătorii au evidențiat punctul forte al analizei lor, și anume faptul că au putut adapta și lua în considerare în analiza multivariată și factorii de risc pentru apariția diabetului prezenți înainte de dezvoltarea neoplaziilor. De exemplu, în ceea ce privește obezitatea, aceștia au remarcat faptul că riscul crescut de apariție a diabetului zaharat nu a afectat toate cancerele legate de obezitate, deoarece cancerul colorectal și cel de endometru nu au fost asociate cu un risc crescut de diabet zaharat ulterior.

Autorii au oferit o serie de explicații potențiale. Deoarece cel mai mare risc de diabet a fost observat în primii 2 ani după diagnosticarea cancerului, este posibil ca efectele/toxicitatea tratamentelor pentru cancer, cum ar fi corticosteroizii sau chimioterapia, să fie implicate în patogeneza diabetului. De asemenea, efectele directe ale cancerului pot să crească riscul de apariție a diabetului zaharat, remarcând faptul că, de exemplu, cașexia din cancer este asociată cu rezistența la insulină, intoleranța la glucoză și diabet.

Aceste date oferă dovezi clare că anumite neoplazii sunt asociate cu un risc crescut de apariție a diabetului zaharat la supraviețuitorii de cancer, independent de factorii de risc tradiționali pentru diabet. Studiul in-extenso poate fi citit urmând acest link: https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2683640

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *