Filip Mihaela - Nutriția la pacienții cu boală renală cronică

By in
98
Filip Mihaela - Nutriția la pacienții cu boală renală cronică

Nutriția la pacienții cu boală renală cronică

Autor: Filip Mihaela Viorica

Medic rezident diabet, nutriție, boli metabolice

Cluj-Napoca

Boala renală cronică (BRC) se definește ca pierderea progresivă a funcției sau structurii normale a rinichiului, prezente pe o perioada mai mare de 3 luni, cu afectarea întregului organism1.  Procesul de deteriorare a funcției renale este irevesibil, se poate desfășura pe o perioadă de la câteva luni la ani de zile, iar diagnosticat la timp, având un tratament correct și o monitorizare adecvată, acesta poate fi încetinit. Pacienții cunoscuți cu BCR trebuie să respecte o dietă adecvată stadiului de afectare renală. Acest lucru poate să ajute, de asemenea, la încetinirea progresiei bolii2.

Intervenția nutrițională în BRC are ca scop eliminarea factorilor ce pot contribui la progresia bolii, reducerea ratei de declin a funcției renale prin normalizarea proceselor metabolice și controlului glicemic, prin menținerea tensiunii arteriale în ținte, evitarea toxicelor asociate cu odietaspecifică2.

Stadiile bolii renale cronice sunt1:

Dieta va fi individualizată în funcție de starea de nutriție a pacientului, stadiul BCR și existența altor comorbidități2.

 

   Necesarul energetic se va menține la 35 kcal/zi la pacienții normoponderali (cu modificarea necesarului la cei cu suprapondere și obezitate la 30 kcal/zi)2,3,4.

   Consumul de lichide nu va fi modificat cât timp cantitatea de urină este normală. Se va acorda o atenție suplimentară în momentul apariției edemelor la nivelul membrelor inferioare2,3,4.

   Consumul de sare se va reduce pentru a împiedica, pe cât posibil, formarea edemelor prin reținerea apei în organism. Se va acorda o atenție deosebită la sarea conținută în diverse alimente semipreparate ( mezeluri, carne la conservă, pizza etc)2,3,4. Pentru înlocuirea acesteia se pot folosi diverse plante aromatice și condimente.

   Aportul de proteine se modifică în funcție de stadiul BRC astfel2,3,4:

  • În stadiile inițiale se va scădea la 0.8g/kg corp din greutate ideală putând ajunge până la 0.7g/kg corp/zi
  • În stadiul IV este posibilă reducerea la 0.6 g/kg corp cu suplimentarea dietei cu aminoacizi esențiali (Ketosteril)- este necesar acest lucru pentru a reduce presiunea intraglomerulară
  • În timp, la pacienții hemodializați- necesarul proteic este de 1.2g/kg corp greutate ideală/zi
  • Toate proteinele ingerate vor avea o valoare biologică mare, cât mai bogate în aminoacizi esențiali

   Aportul de potasiu nu trebuie modificat substanțial decât începând cu stadiul IV. La un eGFR al creatininei< 30 mL/min/1.73m2 aportul de potasiul trebuie să fie sub 3 g/zi iar în stadiul V sub 2 g/zi. Riscul de hiperpotasemieestecrescut la pacienții cu diureza sub 1000ml/24 h2,3,4

   Aportul de fosfați poate deveni o problem important în momentul alterării funcției renale. Creșterea fosfatemiei poate duce la apariția hiperparatiroidismului secundar,iar acest lucru poate agrava turburările metabolismului mineral/osos putând accelera procesele de ateroscleroză,dar și de osteodistrofie.  Rația de fosfați recomandată este de 0.8-1.8g/zi2,3,4

   Aportul de calciu se va menține între 1.4-1.6g/zi, cu suplimentarea acestuia la nevoie (inclusiv suplimentarea cu vitamina D).Vitaminoterapia D, dacă este începută devreme în evolutia BCR,poate preveni hipocalcemia2,3,4

   Aportul de sodiu: când rata de filtrare renală se depreciază foarte mult, sub 20-30 mL/min/1.73m2 este necesară monitorizarea prin teste de laborator a Na+ (se colectează inclusive urina pe 24 de ore). Daca Na+este în cantități crescute, se poate favoriza eliminarea prin administrare de diuretic.2,3,4

   Aportul de magneziu: 200-300mg/24 h2,3,4

   Aportul de fier: anemia care se poate regăsi destul de frecvent la pacienții cu BRC are mai multe cauze (deficitul de eritopoietină, deficitul de Fe, acid folic, vit. B12). Pentru a evita agravarea anemiei feriprive, acesta se va include în alimentatie 10-18 mg/zi.2,3,4

   Aportul de vitamina C- 30-50 mg/zi. Ajută la vindecarea rănilor și în prevenirea infecțiilor2,3,4

   Aportul de vitamine din complexul B-pentru tratarea sau prevenirea anemiei, precum și pentru importanța lor în metabolizarea altor alimente2,3,4

   Aportul de fibre-consumate zilnic ajută la reducerea ureei din organism2,3,4

 

In tabelele de mai jos sunt atasate cantitatile de potasiu si fosfor la 100 grame de aliment5,6,7

 

Modalitati de preparare prin care se poate reduce cantitatea de potasiu3,4:

  1. Legumele se vor spala in apa calda, decojii sau se vor coace.
  2. Daca se lasa la inmuiat, se va schimba apa o data la 4 ore
  3. Alimentele se pot fierbe cateva minute iar la dupa aceea sa fie prajite sau coapte.
  4. Pentru gatirea alimentelor se va folosi o cantitate de 5 ori mai mare de apa si o parte se va arunca.
  5. Legumele inghetate se vor lasa sa se dezghete la temperature camerei si apoi, inainte de utilizare, sa se uste(deshidrateze). Nu folositi aburi sau cuptorul cu microunde pentru a dezgheta.

 

 

Alimente bogate în potasiu:

 

Aliment Cantitatea de potasiu la 100 grame
banane 350 mg
caise deshidratate 1880 mg
prune 260 mg
coacaze 370 mg
stafide 860 mg
grapefruit 110 mg
struguri 270 mg
avocado 400 mg
portocale 150 mg
 
spanac 490 mg
cartofi 300 mg
broccoli 220 mg
rosii 290 mg
vanata 290 mg
dovleac 310 mg
 
legume cu frunze verde inchis  
telina 400 mg
praz 280 mg
salata verde 240 mg
patrunjel 1080 mg
pastarnac 290 mg
 
ciuperci 470 mg
conopida 350 mg
naut 400 mg
Fasole 100 mg
 
nuci 690 mg
migdale 860 mg
fistic 970 mg
caju 510 mg
nuca de cocos 750 mg
castane 750 mg
 
paine 90 mg
cereal integrale 120 mg
 
lapte 390 mg
branza 120 mg
iaurt 240 mg
cas 150 mg
unt 20 mg
 
Inlocuitori de sare sau sare fara sodiu  
 
conserve  
 
cacao 1500 mg
ciocolata 230 mg
 
orez brun 40 mg
fulgi de porumb 125 mg
faina 107 mg
ovaz 40 mg
 
busuioc uscat 3433 mg
marar uscat 3308 mg
tarhon uscat 3020 mg
oregano 1669 mg
patrunjel uscat 3805 mg
coriandru 4466 mg
 
boia dulce 40 mg
praf chili 100 mg
 
floarea soarelui 645 mg
in 813 mg
 
sos bologneze 310 mg
 
curcan 280 mg
salam 160 mg
porc 300 mg
miel 190 mg
rata 210 mg
pui 300 mg
vita 290 mg
sunca 300 mg
peste 300 mg
 
Curmale 310 mg

 

 

Alimente bogate în potasiu care se pot consuma în cantități limitate:

 

Aliment Cantitatea de potasiu la 100 grame
cartof 300 mg
spanac 490 mg
sfecla 350 mg
linte 210 mg
dovleac 310 mg
ardei 210 mg
rosii 290 mg
ridichi 240 mg
porumb 280 mg
varza 260 mg
sos de rosii 320 mg
 
iaurt 240 mg
 
caise 410 mg
banane 350 mg
mure 210 mg
zmeura 220 mg
cirese 240 mg
caspune 220 mg
pepene galben 60 mg
 
ou 140 mg

 

 

Alimente cu continut scăzut de potasiu:

 

Aliment Cantitatea de potasiu la 100 grame
mere 90 mg
pere 90 mg
piersici 230 mg
 
morcovi 220 mg
legume cu boabe verzi  
mazare 170 mg
   
ceapa 140 mg
castravete 140 mg
 
paine alba 90 mg
spaghete 50 mg
paste cu putine oua 70 mg
orez decorticat alb fiert 35 mg
lapte de orez  
orz 40mg

 

 

 

 

Alimente bogate în fosfor:

 

Aliment Cantitatea de fosfor la 100 grame
organe de animale- ficat pui 350 mg
carne grasa rata/miel 150/200 mg
conserva de peste 252mg
fructe de mare 50 mg
carne de vaca 220 mg
carne de iepure 100 mg
carne de curcan 200 mg
carne de pui 190 mg
cereal din ovaz 208 mg
cereal din secara 200 mg
 
branza 290 mg
lapte 270 mg
iaurt 140 mg
 
fasole 100 mg
linte 80 mg
soia 194 mg
 
cola 20 mg
bere 10 mg
 
nuci 250 mg
migdale 440 mg
seminte 400 mg
germeni de grau 380 mg
 
ciocolata neagra 300 mg
cacao 660 mg
praf de copt 2000 mg

 

 

 

Alimente cu continut scăzut de fosfor:

 

Aliment Cantitatea de fosfor la 100 grame
fructe proaspete 6-120 mg
legume proaspete 20-100 mg
paine 70 mg
paste 50 mg
orez 35 mg
Lapte de orez  
cereal din porumb 60 mg
cereal din orez 40 mg

 

 

Bibliografie:

  1. KDOQI Clinical Practice Guideline for Diabetes and CKD; 2012 Update
  2. Tratat Roman de BoliMetabolice, Tratat 2, Viorel Serban, Timisoara, 2011
  3. National Institut for Diabetes and Digestive and Kidney Disease –Nutrition for Advanced Chronic Kidney Disease in adults(https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/eating-nutrition/nutrition-advanced-chronic-kidney-disease-adults)
  4. National Kidney Foundation- Nutrition and Kidney Disease, Stages1-4 (https://www.kidney.org/nutrition/Kidney-Disease-Stages-1-4)
  5. http://apjcn.nhri.org.tw/server/info/books-phds/books/foodfacts/html/data/data5b.html
  6. https://www.tititudorancea.com/z/produse_alimentare_continut_potasiu_k.htm
  7. http://apjcn.nhri.org.tw/server/info/books-phds/books/foodfacts/html/data/data5f.html
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *