Rețete: Cotlet de curcan cu smântână și tagliatelle proaspete

By in
146
Rețete: Cotlet de curcan cu smântână și tagliatelle proaspete

Autor: Făgărășan Iulia, medic rezident Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

 

LISTA INGREDIENTE (pentru 4 porții)

Produs Cantitate
– morcovi

– tagliatelli din oua proaspete

– carne curcan

– smantana maturata (crème fraiche) 30% grasime

– ulei masline

– ulei arahide

50 g

500 g

600 g

20 cl

 

2 linguri

1 lingura

 

METODA DE GATIRE (30 minute)

Intr-o cratita cu apa clocotita, se pun tagliatellele la fiert, iar dupa ce au fiert, se scurg de apa. Se curata morcovii, se taie in felii si se fierb timp de 30 minute; se incalzeste o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline si cand acesta este foarte fierbinte, se adauga morcovii fierti.

Intr-o alta tigaie se adauga ulei de arahide si se prajeste cotletul de curcan- cand acesta este gata, se scoate din tigaie si se incalzeste smantana la foc mic, peste care se vor adauga morcovii. Pe fiecare farfurie, faceti un pat de tagliatelli si apoi puneti un stat de smantana amestecata cu morcovii si deasupra o bucata de cotlet de curcan. Se recomanda a fi servita fierbinte!

 

INFORMATII NUTRITIONALE

Valori nutritionale per portie:

Calorii- 818 kcal, HC= 91 g, lipide= 25 g, proteine= 56 g, Na= 144 mg, P= 412 mg, K= 590 mg

 

Avantaje nutritionale pentru carnea de curcan:

-sursa bogata de vitamin B, in special B3 (niacina) si B6 (piridoxina)- un aport optim previne instalarea depresiei sau a bolilor neurodegenerative;

-continut crescut in carosina (cu efect anti-imbatranire si cardio-protector), creatina (cu imbunatatirea performantelor sportive, rezistenta si forta musculara) si taurina (beneficii cardio-vasculare);

-seleniu in cantitate crescuta (rol vital in productia de ADN, intarirea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii aparatului reproducator);

-densitate crescuta proteica in raport cu alte tipuri de carne (ex. friptura de porc)- 76.2% vs 27.9%;

-bogata in fier (stimuleaza cresterea si sinteza hormonala), fosfor (aport inadecvat determina dezvolare osoasa deficitara in special la copii, calcificare arteriala sau osteoporoza) si zinc (cu rol important in sistemul imunitar si sinteza proteica).

DEZAVANTAJE NUTRITIONALE/SUGESTII ADAPTARE PENTRU ANUMITE PATOLOGII – necesarul proteic corespunzator pentru a mentine masa musculara, fara a avea un continut crescut de sodiu sau potasiu. Totusi, prezintă un continut crescut în fosfor!

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *